Home  Nieuws  Route  Sitemap  Contact

Genealogie - Patriciaat

Nederlands Patriciaat

Het Nederland's Patriciaat, ook wel het Blauwe Boekje genoemd en vaak afgekort tot NP, is een reeks die in beginsel jaarlijks wordt uitgegeven en genealogieŽn van vooraanstaande, niet-adellijke families vastlegt en niet-adellijke takken van adellijke geslachten opneemt.

Een familie moet zes opeenvolgende generaties maatschappelijk hebben gepresteerd. In officiŽle termen: Aanhalingsteken openen Er moet worden voldaan aan de eis dat de familie gedurende ten minste de laatste 150 jaar onafgebroken een vooraanstaande rol heeft gespeeld in de Nederlandse samenleving. Aanhalingsteken sluiten Hierbij valt te denken aan families die tot op de huidige dag op de voorgrond treden met prominente bestuurders, wetenschappers, officieren en/of zakenlieden. Van oudsher zijn ook een aantal niet-adellijke takken van Nederlandse adellijke families opgenomen. Vermogend zijn is geen opnamecriterium. Opname in de reeks gebeurt (net als bij de Nederlandse adel) op eigen verzoek van de familie. Vooraanstaande families die een dergelijk verzoek niet doen, zijn niet in het NP opgenomen. Jaarlijks worden een of twee nieuwe families opgenomen in het Nederland's Patriciaat; van meerdere patricische families verschijnt in het blauwe boekje niet vaker dan eens in de 25 jaar een geactualiseerde genealogie.

De familie Van Naamen (met dubbel A) is opgenomen in het Nederands patriciaat. Deze is terug te vinden in de uitgave van 1914 (deel 5).

Nederlands Patriciaat

Nederlands Patriciaat

In 1930 is er een vervolgpublicatie geweest in eht Nederlands patriciaat jaargang 19. Een scan hiervan treft u hieronder aan. Nederlands Patriciaat

Nederlands Patriciaat
  The Great Library is a Van Namen Foundation Property. Copyright © 2004-2024 Van Namen Foundation. All rights reserved. Privacy policy.