Home  Nieuws  Route  Sitemap  Contact

Van Namen - Drielse vertellingen

De Drielse Vertellingen zijn een bundel van fascinerende vertellingen en herinneringen, samengesteld door lokale historici en enthousiaste inwoners. Deze unieke collectie biedt een diepgaande kijk op de geschiedenis van oud Maasdriel en helpt inwoners en geïnteresseerden de wortels en tradities van de regio te begrijpen en waarderen. In deze Drielse vertellingen komen ook verhalen over de familieleden Van Namen aan bod. Deze treft u hieronder aan.

De straat waarin wij wonen

Hondstraat. Ofschoon deze straatnaam thans met een "D" wordt geschreven, is deze toch niet genoemd naar het huisdier, maar naar de landmaat "hont" (is 14.19 are) . Hont is hetzelfde als hondert, een landmaat, welke oorspronkelijk honderd andere eenheden van maat bevatte. Een hont was vóór de invoering van ons metrieke stelsel, honderd vierkante Rijnlandse roeden . Dit was toen de gangbare oppervlaktemaat in de Bommelerwaard.
De hondstraat is dan ook zeer oud, uit het begin van de oude verkaveling, omdat deze straat gelegen is midden in een oud landbouwgebied gevormd door de Bovenste en Benedenste Kromakkers in het oosten en de Pepert in het Westen. De straat voert naar de oude graslandgebieden van Oude Wei, Vliert, Beemden enz. De weg is vermoedelijk in de loop der eeuwen opgehoogd met grond uit de Kromakkeren . Hierdoor ontstond aan deze kant van de straat de zgn. dorpsgriend, een laagte begroeid met hout, dat door het dorpsbestuur verkocht werd of door hen voor de publieke dienst werd gebruikt aan wegen, kribben en andere waterwerken.
De naam treffen we reeds aan op 8 april 1628 toen Meryken Cornelis de helft van een hofstad (hofstede) gelegen in de gerichte van Driel aan de "Honstraat" aan de westzijde, verkoopt aan de gebroeders Dirck en Claes Aertsz. Deze hofstede was door haar broer Dirck Cornelisz .. van Hensken Handrick Wilemsz. gekocht.
Men treft in deze akte bijna geen geslachtnamen aan maar alleen patroniemen (vadersnamen). Dit maakt het vaak moeilijk om na te gaan tot welke familie de verschillende personen behoren.
In de dorpsgriend aan de Hondstraat lag een dam, een geschikte plaats om een huisje op te bouwen dachten enkele inwoners van Velddriel. Zo kreeg Jan van Geenen op 23 juni 1790 toestemming van schout en dorpsregering van Driel om samen met Gijsbert van der Sluijs op deze dam een huisje te mogen bouwen. En als er één schaap over de dam is ..... Op 23 april 1793 kregen ook Antony van Namen en Johannes Kouwenberg vergunning om beiden daar ook een huisje te mogen timmeren op voorwaarde echter dat zij het huis alleen aan de gemeente zouden mogen verkopen. In het begin van de 19e eeuw stonden er aan de Hondstraat nog slechts een zestal huizen.

J.H.G.J. van Heeswijk
December 1985, 2e jaargang nr. 3





 

  The Great Library is a Van Namen Foundation Property. Copyright © 2004-2025 Van Namen Foundation. All rights reserved. Privacy policy.