Home  Nieuws  Route  Sitemap  Contact

Historie - Namen (stad)

Vlag van Namen   Wapen van Namen

Namen (Frans: Namur, Waals : Nameur) is een stad in België, gelegen waar de rivier de Samber in de Maas vloeit. Het is de hoofdstad van Wallonië en de hoofdstad van de provincie Namen. De stad telt bijna 108.000 inwoners en ligt op een hoogte van 84 meter. Voorts ligt het ongeveer 65 km ten zuidoosten van Brussel.

Omdat de stad gebouwd is in een vallei, heeft er in de 20e eeuw een sterke expansie plaatsgevonden op de rechteroever van de Maas, in de gemeente Jambes. Met de gemeentelijke herindeling van 1977 werd Jambes, evenals een aantal andere omliggende gemeenten, bij Namen gevoegd. Het inwoneraantal van de kleine provinciehoofdstad Namen werd daarmee in één keer meer dan verdrievoudigd. Zo kon Namen na na de eerste staatshervorming van 1970 beter de rol op zich nemen van regio-hoofdstad voor het Waalse gewest.

Geschiedenis
Van oudsher is Namen vooral een bestuurlijk en militair centrum geweest, getuige ook de beroemde citadel die de stad domineert en die het grootste Europese verdedigingswerk is.

Hoofdstad
In Namen zetelt de regering en het parlement van Wallonië. In Jambes liggen belangrijke gebouwen van de région wallonne, het regiobestuur van Wallonië, waaronder ook het Elysette, de ambtswoning van de minister-president van Wallonië. Met een groot aantal onderwijsinstellingen op alle niveaus - inclusief een universiteit, de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix - en grote ziekenhuizen vervult Namen een belangrijke verzorgingsfunctie voor de hele Condroz en het Ardense achterland.

Afbeeldingen / foto's
Afbeeldingen van Namen (Namur)

Citadelle van Namen

De citadel van Namen is een groot verdedigingswerk hoog boven de stad Namen. De citadel begon ooit als middeleeuwse vesting. De adellijke machthebbers uit de buurt hadden een goed zicht op de omgeving op deze samenvloeiing van de Maas en de Samber. Door de hoogte was de burcht makkelijk te verdedigen en kon zo de stad namen ook goed beschermen tegen indringers. In de loop der eeuwen werd de citadel steeds verder uitgebreid met extra muren die zich als kringen op het water rondom de citadel uitbreidde. Steeds kwam er weer een extra ring en poort bij. Van de middeleeuwse vesting zelf is weinig meer over, maar de muren zijn nog steeds in tact en bepalen de vorm van de citadel. Gedurende verschillende eeuwen werd de citadel gebruikt door de graven van Namen, als uitvalsbasis voor Napoleons troepen en uiteindelijk werd hij verbouwd door de Nederlanders. Doordat de citadel door de huidige oorlogsvoering zijn nut verloor werd hij opengesteld voor het publiek. Men kan hier tegenwoordig met een treintje rondrijden, de ondergrondse gangen bezoeken of gewoon ronddwalen over het mooie terrein. Doordat de citadel grotendeels is begroeid met bomen en planten maakt het dat het hier prettig rondwandelen is. Zorg wel voor stevig schoeisel. Doordat de stenen van de citadel allemaal erg oud zijn is het soms onhandig stappen. Het uitzicht wat je bijna contant hebt over de stad Namen en de omgeving is een bezoek aan de citadel in ieder geval waard.

Station van Namen

Het uit de 1864 stammende station van Namen is één van de drukste stations van Wallonië met ongeveer 18.000 passagiers per dag. Er zijn hier negen verschillende spoorlijnen die bedoelt zijn voor negen passagierslijnen en twee doorgaande goederenlijnen. Door de jaren heen is het gebouw meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Zo werd er enkele jaren na de opening aan beide zijdes een vleugel aangebouwd. Aan het eind van de vorige eeuw werden de perrons geheel vernieuwd en aan de moderne tijd aangepast. In 2009 werd er gestart aan een grote verbouwing. Hierbij is de binnenzijde van het station geheel in futuristische stijl verbouwd. Hiervan is aan de buitenzijde van het gebouw echter niets te zien waardoor het zijn karakteristieke stijl heeft behouden. Tijdens deze verbouwing is ook het plein voor het station vernieuwd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hier ook een winkelcentrum, een bioscoop en het Waalse parlement zouden verrijzen maar dit zal door geldgebrek waarschijnlijk niet meer gebeuren.

Théâtre Royal de Namur

Dit prachtige theater in de Italiaanse stijl stamt uit de tweede helft van de 18de eeuw nadat het eerste theater door een grote brand werd verwoest. Sindsdien heeft het theater meerdere verbouwingen en renovaties gehad. Dit voornamelijk om steeds over de nieuwste technieken te kunnen beschikken die in een modern theater nodig zijn. De laatste grote verbouwing van het Théâtre Royal de Namur stamt uit 1998 waarbij de grote zaal compleet werd vernieuwd en een enorme fresco op het plafond werd geschilderd. Het theater ligt aan het Place du Theater dat op zonnige dagen dienst doet als verzamelplaats plaats voor studenten.

Universiteit van Namen

Officieel heet hij de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix maar wordt meestal afgekort als universiteit van Namen. De universiteit is in 1931 opgericht door het College van de Jezuïeten. Op de universiteit zijn er verschillende faculteiten, zo is er een Faculteit letteren, rechten, economische en sociale wetenschappen, informatica, wetenschappen en een medische faculteit. Al deze studenten zorgen ervoor dat het centrum van de stad erg levendig is. Op zonnige dagen kom je overal kleine groepjes studenten tegen die tegen één van de vele monumenten aangeleund van de zon aan het genieten zijn. Er zijn in Namen veel kleine hippe barretjes en restaurantjes te vinden, dit heeft natuurlijk alles te maken met zijn status als studentenstad.

Belfort van Namen of Tour Saint-Jacques

Het Belfort van Namen beter bekend als Tour Saint-Jacques is één van de weinige nog bestaande onderdelen van de oude stadsmuur van Namen. Het enige andere overblijfsel hiervan is de Tour Marie-Spilar die hier op nog geen honderd meter vandaan ligt. Het Belfort van Namen staat samen met de ander Belforten in België en Frankrijk op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ondanks deze inschrijving en de prominente rol die de toren in de stad speelt is hij echter niet te bezoeken. De Tour Saint-Jacques kreeg de rol als belfort nadat het oorspronkelijke belfort in de 18de eeuw afbrandde. De Bourse de Commerce is tegen het Belfort aangebouwd.

Externe links
Gemeente Namen
  The Great Library is a Van Namen Foundation Property. Copyright © 2004-2024 Van Namen Foundation. All rights reserved. Privacy policy.